fbpx

Esan vinkit poluille

Esa Huttunen toimii SisuXtrail-polkujuoksukoulun ohjaajana ja tapahtuman yhtenä järjestäjänä. Kysymme häneltä muutamia kiperiä kysymyksiä:

Mikä on SisuXtrailin polkujuoksukoulu?

Polkujuoksukoulussa käymme hieman läpi miten poluilla liikkumisen voi tehdä mielekkäämmin; Mitä varustuksia voisi olla ja missä polkujuoksua voi harrastaa. Polkujuoksussa voi käyttää tavallisia lenkkareita tai kumppareita, mutta paremman pidon, tuntuman, varmuuden ja turvallisuuden antaa toki kuviollisempi kenkä, eli ehkä ns polkujuoksukenkä tai nastakenkä. Juoksutekniikastakin puhutaan jotain, mutta tarkoitus ei ole istua penkillä vaan tarjotaan uusia lenkkireittejä mukavassa porukassa. Miksi ei polkujuoksukoulua voi laajentaa yhteiseksi sunnuntailenkiksi, juosten tai kävellen? Ei tarvitse yksin lähteä eksyilemään. Hymiö smile:)
Tapahtuma on kaikille ilmainen!

Mitä polkujuoksu merkitsee sinulle?

Polkujuoksu on itselleni hyvä harjoitusmuoto. Monipuolinen juoksualusta ennalta ehkäisee juoksun monotomisuuden, mikä tarkoittaa että elimistö pysyy polkujuoksun ansiosta paremmin balanssissa ja rasitusvammat pysyvät kauemmin loitolla. Pienet tukilihakset jaloissa ja keskivartalo vahvistuvat (vrt. tiejuoksu).
Tiejuoksussa toteutetaan pitkälti samoja liikkeitä, jolloin tietyt lihakset ylirasittuvat, lihastasapaino ei ole balanssissa. Tällöin joutuu helposti vammakierteeseen. Vammoja toisen perään..
Poluilla juoksentelu on vaihtelua tavalliseen liikkumiseen.

Missä polkujuoksua voi harrastaa?

Lapinjärven seudulla on paljon polkuja joita asukkaat ovat talloneet iät ja ajat. Merkattuja polkuja ei ole, joten siksi ajattelimme polkujuoksukoulun avulla kiertää eri polkuja.

Olet itse kilpaillut polkujuoksussa?

Olen käynyt muutamia kisoja. Viime vuonna juoksin Vierumäki Trailissa 16km ATTC-cupissa kolmanneksi ja seuraavana päivänä 43km BUFF-osakilpailun VierumäkiTrailMaratonilla varsin hapokkailla jaloilla myös kolmanneksi. Aika 3.29. Lisäksi minulla taitaa olla reittiennätykset Sipoonkorpitrailin 30km matkalta sekä KytäjäTrailin 22km matkalta. Hauskaa on ollut ja jatkossakin käyn mahdollisuuksien mukaan kisoissa. Ehkä pidemmilläkin matkoilla.

SisuXtrailissa juostaan 68km matka.
Mitä mieltä olet siitä?

Reitti on minulle tuttu. Olen jo vuosia juossut kyseisillä poluilla. Kaikki SisuXtrailin reitithän kulkevat pääosin aidoilla metsäisillä poluilla (=joista erityisesti pidän).

Hyvä nyrkkisääntö 68km taittajille lienee “Ei se matka vaan se vauhti” eli jos maltilla ja oman tason mukaan etenee, niin todennäköisyys läpäisemiseen kasvaa. Mutta jos tavoite on saavuttaa maali mahdollisimman nopeasti, niin silloin kannattaa jo olla hieman kokemusta..
Sanoisin että myös lyhyemmät reitit tuottavat varmasti osallistujille paljon endorfiinejä, eli ovat varmasti kokemisen arvoisia.

Muuta?

Maastossa ei kukaan näe jos kävelee ylämäet;)