fbpx

Blog: Utmana dig själv – i aningen tuffare förhållanden

Henrik_SisuXtrailI dagens värld händer det lätt att vi tänker att vi jämt och ständigt måste prioritera våra sysslor för att få något gjort – både i vardagen och på vår fritid. Vi vill uppleva mycket på vår fritid och prestera bra i vårt jobb.

Båda två kompletterar varandra till en viss grad, men ibland kan det ändå kännas att man helt enkelt inte lyckas ladda sina batterier till 100% efter en tyngre arbetsperiod.

Jag talar inte om arbetsdag eller arbetsvecka, eftersom jag har erfarit att arbetslivet i dag mer går i perioder – vissa mer hektiska än andra. Såklart är det här också mycket individuellt och beroende på vad man jobbar med, men i stora drag upplever jag att arbetslivets rytm idag oberoende av bransch har vissa samma grundfaktorer.

Aktiv motvikt i naturen

Själv reser jag mycket i mitt jobb och har en hel del oregelbundet innehåll – det finns perioder som innefattar mer resor än andra och mer närvaro hos kunderna och vissa perioder är jag mer på kontoret. För att orka med allt resande, vilket innebär mycket sittande – om inte i bilen så hos kunderna eller på kontoret, måste jag ha en aktiv motvikt för att kroppen samt knoppen skall hålla med i takten.

Naturen har alltid varit en tillflyktsplats för mig. Allt sedan unga år har jag älskat vår nordiska natur med dess årstider och skiftningar. Ett gym har aldrig gett mig samma känsla av närvaro och lugn som ett träningspass ute i skogen. Detta är något som mitt undermedvetna helt har styrt mig till – jag har från unga år dragits till grenar som utövas i naturen; orientering, skidåkning, terrängcykling för att nämna några.

Grenar som utövas ute i naturen fyller många av våra sinnen utan att vi märker det.

Samtidigt har detta samspel mellan människa och natur en helande effekt på oss.

Dofter, ljud, ljusskiftningar. Regn, dimma, snö, is. Sol, värme och vind. Själv har jag alltid funnit elementen som det där som gett mig den där lilla extra kicken – oftast ännu så att ju mer utmanande förhållanden, desto mer belönande har upplevelsen blivit.

Henrik luonnossa

Utmana dig med stiglöpning

Stiglöpningen har alltid funnits i mitt liv – det har alltid gett mig det där lyxigare alternativet till ‘slät väglöpning’. Kan du tänka dig något mer lockande en än barrklädd stig på en ås med ståtliga tallar? Den är svår att motstå, jag vet… Du vet på förhand att färden ger dig mer än den förbrukar av dig.

Ibland kanske det ligger snö på stigen, men du känner igen dig. Variationen ger dig ännu mer. Batterierna laddas som av sig självt.

Din hjärna vilar medan den febrilt jobbar med att söka plats för var din fot i nästa steg skall slå mark.

Dina muskler jobbar på och du pressar aningen till – du vet att känslan efteråt är euforisk.

Utmana alltså dig själv om du ännu inte prövat på träning i naturen – istället för att ge dig ut endast när vädret är det mest gynnsamma, kunde du nästa gång ge dig ut då det ösregnar eller slaskar och vindar. Jag garanterar att känslan är ännu mer belönande efteråt, då du trotsat moder natur aningen.