fbpx

Blogi: Polkujuoksu – uusi lajivaltaus

Olen liikkunut koko ikäni. Lapsuudesta teini-ikään tanssin ja parikymppisenä aloitin ryhmäliikuntatuntien vetämisen sekä juoksun. Olen koko aikuisikäni pyrkinyt kokeilemaan erilaisia lajeja kirkkovenesoudusta crossfittiin ja triathlonista joogaan. Nykyään liikun jaksaakseni arjessa ja kuuntelen tarkasti, mitä kroppani milloinkin vaatii.

Kun Esa Huttunen ehdotti polkujuoksutapahtuman järjestämistä Lapinjärvellä, en vielä tiennyt lajista paljoakaan. Idea oli kuitenkin kiinnostava, sillä yhdistyksemme oli jo aiemmin järjestänyt onnistuneita urheilutapahtumia ja lisäksi polkujuoksu sopi lajina Lapinjärvelle kuin nenä päähän: ympäriltämme löytyy tuhansia hehtaareja puhdasta ja polkurikasta metsää.

Tästä se lähtee!

Asiat etenivät nopeasti. Ydinjoukkomme päätti nimen, reitit, hinnat ja markkinointitavat – onneksi osaamistakin löytyi omasta seurasta monelta eri saralta, joten pääsimme vauhdikkaaseen alkuun.

Ilmainen polkujuoksukoulumme alkoi heti ensimmäisenä syksynä ajatuksesta, että haluamme saada paikalliset ja lähikuntien asukkaat kokeilemaan lajia, joka oli monille nimenä tuttu, mutta käytännössä jopa pelottava.

Näin aukesi uusi maailma myös minulle. Kuten mainitsin, olen kokeillut useita eri lajeja ja melko ennakkoluulottomasti. Myönnän kuitenkin, että toisin kuin Henrikille, metsälajit olivat jääneet osaltani minimiin. Minulle on annettu synnyinlahjana olematon suuntavaisto ja kaupunkilaistyttönä metsä oli muutenkin harmillisen etäinen. Edes kymmenen vuoden oloilu Lapinjärvellä ei saanut minua mukaan metsävaelluksiin, sillä eksymisen riski oli huomattava.

Treenaamisen kautta uusia elämyksiä

Ihmetyksekseni, olen oppinut nauttimaan polkujuoksusta säällä kuin säällä ja maastossa kuin maastossa – sateella, lumessa ja sumussa; kallioilla, hakkuualueella ja kangasmaastossa. Juoksukoulumme vetäjät ohjaavat osallistujamme milloin mihinkin metsään ja polulle. Metsässä juostessa voin harjoittaa tasapainoani ja koordinaatiokykyäni ihan eri tavalla kuin maantiellä sekä samalla kokea metsän maagisen rauhoittavan vaikutuksen mieleeni.

Poluilla liikkuessa ei yksinkertaisesti pysty ajatella muuta kuin sitä, mihin astua seuraavaksi. Stressi, ärsytys, suru ja tekemättömät asiat jäävät mukavasti tauolle. Mindfulnessia parhaimmillaan!

Suomen mielenterveysseura puhuu metsäkylvyistä ja siitä, miten metsässä liikkuminen vähentää tutkimusten mukaan henkistä ahdistusta, mutta myös fyysisiä kipuja. Ei ollenkaan huono hoitovaihtoehto!

On kertakaikkisen upeaa, että tällainen laji on syntynyt! Ympäri Suomen järjestetään useita hienoja polkujuoksutapahtumia – jopa ympäri vuoden! Nämä ovat juuri niitä, joihin myös me eksymisalttiit yksilöt voimme mennä rauhallisin mielin. Mikä parasta, saat hyvän olon ja kevyen mielen ihan omalla tahdilla liikkuen ilman turhia aikapaineita. Parhautta!

Tervetuloa mukaan!

Maria on Team SisuXtrailin markkinointivastaava ja polkujuoksukoulujen ”häntä”. Hän on kolmen lapsen äiti, Haaga-Helian lehtori ja innokas harrastaja-triathlonisti. Vapaa-ajallaan Maria kokeilee erilaisia lajeja sekä perheensä kanssa että yksin rauhassa nautiskellen. Maria puhuu itsensä ja intuition kuuntelemisen tärkeydestä ja terveysliikunnan merkityksestä jaksamiseen.